Dlaczego kochamy olej kokosowy?

Olej kokosowy stał się nieocenionym sprzymierzeńcem w naszych domach, a sam kokos w średniowiecznym języku Indii oznacza “drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Jest to trafne określenie, gdyż szereg możliwych zastosowań sprawia, że olej kokosowy jest produktem uniwersalnym. Może być używany w kuchni podczas przygotowywania ulubionych posiłków, w łazience jako kosmetyk do pielęgnacji ciała oraz w salonie spa jako cudowny sposób na relaks. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza wielu witaminom i składnikom odżywczym zawartym w owocu kokosa.

Owoc kokosa zawiera w sobie wiele nasyconych kwasów tłuszczowych a wśród nich, aż 50% to kwas laurynowy, który oprócz kokosa znajduje się również w mleku matki. W ludzkim organizmie zamienia się w monolauryn, który wykazuje silne właściwości antywirusowe, antygrzybiczne, antybakteryjne. Dzięki temu wspomaga układ odporonościowy. W swym miąższu zawiera błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. W kokosie znajdziemy też cenne witaminy (C, B6, E, K), tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Jednak to jakie właściwości będzie posiadał olej kokosowy, zależy od tego w jaki sposób został pozyskany.

Olej nierafinowany w YA Spa

W YA SPA korzystamy wyłącznie z wysokiej jakości oleju nierafinowanego pozyskiwanego z miąższu kokosa, który dzięki tłoczeniu na zimno (temp. poniżej 40 st. C.) zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Olej czerpiemy z rodzinnej manufaktury, która szczyci się tradycyjną metodą tłoczenia za pomocą maszyny z 1907 roku, co sprawia, że zachowuje maksymalną ilość składników bioaktywnych. Tłoczony dla nas w małych ilościach jest gwarancją pierwszej świeżości. Jak każdy olej nierafinowany zachowuje piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego, jednak dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zawiera w sobie więcej kwasu laurynowego, co sprawia, że jego zapach jest jeszcze intensywniejszy. Ze względu na popularność tego oleju wśród naszych klientów, już niedługo umożliwimy jego zakup w YA Spa.

Czym różni się od oleju rafinowanego?

Olej kokosowy powstaje z tłoczonej kopry w temperaturze 90 stopni, więc przy tak wysokiej temperaturze traci swoje bioaktywne składniki. Następnie poddawany jest destylacji (przez co traci swój zapach i smak), a później filtracji. Na tym można zakończyć wydobycie oleju kokosowego, jednak niektóre zakłady poddają go jeszcze obróbce chemicznej. Taki olej pozbawiony jest większości składników odżywczych i witamin, choć zachowuje nadal swoje kwasy tłuszczowe, również korzystne dla organizmu, stąd dobrze sprawdza się w kuchni. Dodatkowo, do jego konserwacji stosuje się dwutlenek siarki, czego nie można powiedzieć o zamawianym przez nas oleju nierafinowanym.

Właściwości pielęgnacyjne wysokiej jakości oleju kokosowego

Olej kokosowy swoją płynność uzyskuje w temperaturze powyżej 25 stopni. Z powodzeniem można nakładać go na całe ciało, gdyż przyjemnie nawilża skórę nie przetłuszczając jej, a w dodatku odżywia i wyrównuje jej koloryt. Posiada właściwości antybakteryjne, dezynfekujące, a jednocześnie nie narusza bariery hydrolipidowej skóry. Wspomaga leczenie trądziku i nie zapycha porów. Dzięki swojej naturalności i delikatności nie wywołuje też reakcji alergicznych, stąd polecany jest również do walki z egzemą czy atopowym zapaleniem skóry. Można go również wymieszać z olejkami eterycznymi. Warto też dodawać go do kąpieli lub używać do olejowania włosów, szczególnie jeśli są suche i łamliwe. Najlepiej jednak wykorzystać go do masażu, więc zarezerwuj wizytę w YA SPA już teraz, gdyż w naszej ofercie znajdziesz relaksujący, rozgrzewający, filipiński masaż z użyciem gorącego oleju kokosowego.

Zadzwoń do nas